biase2je

Pemproses Komputer

In Uncategorized on 24/05/2009 at 1:01 pm

Pemproses ataupun ‘processor’ adalah hardware yg penting dalam sesebuah komputer. Tapi mungkin ramai yg tidak tahu membedakannnya.Cuti sem pun semakin menghampiri, pasti ramai yg sudah meBAJkan duit untuk mebeli hardware baru.. Dalam isu khas blog biase2 je, kita akan menyingkap misteri di sebalik ‘jantung’ sesebuah pc.. cheewah..

Perkara yg plg penting sekali dalam menentukan sesebuah processor ialah jumlah  ‘core’ yg ade..pada masa sekarang ini kebanyakan processor mempunyai lebih dari satu core..dual core akan mempercepatkan process kerana ia menggabung dua core dalam satu soket..ini akan mengurangkan power consumption dan meggandakan process..bayangkan jika anda mempunyai sebuah QUAD core pasti pc2 jaguh yg masih menggunakan CORE 2 duo akan kecundang..

Perkara kedua ialah ‘clock speed’ processor itu..biasenye ia ditulis dalam unit GHZ yg membawa maksud gigahertz.. Ia adalah masa yg diambil untuk processor itu melengkapkan satu pusingan process..gigahertz bermaksud satu billion pusingan sesaat!! jika processor itu meempunyai 1.8 GHz maka kelajuannya adalah dua kali ganda processor 900MHz..tapi ini bergantung kepada ciri2 lain processor tersebut..

‘Frontside bus’ juga memainkan peranan dalam menetukan kelajuan ssesebuah pc..ia menghubungkan processor kepada hardware2 lain seperti motherboard dan RAM..termasuklah ‘pci device’ untuk graphic card dan juga usb untuk thumbdrive..ia juga diukur dalam hertz seperti processor tapi selalunya clock speed lebih tinggi daripada FSB..cara untuk menentuka keberkesanan FSB dalam processor adalah dengan menggunakan ratio seperti mencari panjang segitiga dalam Stuructural Analysis(hanya sibilpower shaja yg paham)..Contohnya clock speed adalah 2GHz dan FSB adalah 500MHz so rationya adalah 4:1..jika dibandingkan dengan proceessor yg mempunyai clock speed 2GHz dan 1Ghz FSB  rationya adalah 2:1 maka ia akan diproses dengan lebih laju kerana lebih kecil nilai ratio maka lebih effisien process dalam dilakukan..jika FSB rendah kadangkala pc terpaksa mengambil masa yg lebih lame untuk maklumat dihantarkan ke device2 yg lain so akan berlakulah lagging..

Seterusnya, cache atau sebutannya cash-e bukannya catch-e adalah memori sementara dalam sesebuah processor.. lebih besar nilai cache maka lebih banyaklah maklumat yg baru sahaja anda buka dapat dibuka semula dengan lebih cepat..contohnya jika anda baru shaja membuka laman web dan menutupnya..masa yg diambil untuk membuka laman tersebut akan menjadi lebih cepat jika comp anda mempunyai nilai memory lebih tinggi..dalam sesebuah processor cache diletak sebelah dan ia akan mencepatkan process kerana ia mempunyai memori process yg biase2 dilakukan disimpan didalam cache dan memudahkan process tersebut..dengan kata lain lebih besar cache lebih laju process..

Seterusnya adalah ciri2 yg ditawarkan oleh sesebuah pembuat cip processor..seperti intel mempunyai buatan 65 dan 45 nanometer yg mana jnis 45 lebih power efficient dan laju..juga ada feature2 sperti ‘intel virtualization technology’ IVT,’hyper threading technology’ yg digunakan dalam intel core i7 dan macam2 lagi..semua ini memainkan sedikit peranan dalam membezakan performance dan juga harga..

Cadangan dari penulis ialah pengguna membuat pilihan yg bijak dalam memilih processor kerana ia menentukan keadaan pc anda dalam masa lima tahun yg akan datang..pilihlah processor anda sendiri..jgn termakan umpan penjual2 comp yg hanya mahukan wang anda..jgnlah terlebih belanja dan pastikan anda mempunyai motherboard yg sesuai dengan processor anda jika tidak anda hanya membazirkan wang sahaja…

jka ada ape2 kemusykilan bolehlah bertanye melalui ruang comment ye UDAN..

TIPS PES HARI INI

tendangan yg menggabungkan sprint+shot akan menghasilkan sepakan yg lebih padu berbanding shot sahaje..

renung-renungkan…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: